A szerencse háza

Jellegzetes Will Ferrel-vígjáték, az ezekben megszokott figurákkal, mimikákkal, és persze szinkronhanggal. Ezek lényegében mindig az agykikapcsoló idétlenkedésekre épülnek, és ezeknek a filmeknek is megvan a helye és a nézői. (Magam is bedobok néha egyet-egyet).

Jelen filmben is megvan minden szokásos elem: matinéfilmekre jellemző látványvilág, picit lüke, de kedves és gyermeküket szerető házaspár stb. (Will Ferrelnek amúgy az apuka-szerep nagyon jól áll.) A szülők szeretett leánygyermeke épp egyetemre megy - felvették, csakhogy (ismert fordulat), a tandíjra nincs kerete anyukának és apukának, akik a vígjátékokban megszokott meggondolatlan (sokszor idétlen) ötletekkel igyekeznek azt előteremteni.

Azt, hogy mégsem teljesen matinéfilmmel van dolgunk, a szóhasználat kezdi jelezni egy idő után: bizony a nyelvezet néha elég simicskás, röpködnek a bazmegek, picsák és szopások.

Mint ahogy a biológiai működésünk altesti elemeire építő - hagyományosan csak a ZS-kategóriás filmekben használt - poénok is figyelmeztetnek arra: ezúttal nem családi vígjátékot kapunk - sajnos.
Jobban jártunk volna, ha Will Ferrelék megmaradnak a megszokott zónában: néha a megszokott dolgok üdítőbbek lehetnek, mint a túl merész újítás. Itt ugyanis átesnek a ló túloldalára: ugyanis nemcsak a családi matinévígjátékok bugyuta "rózsaszínjét" vedlik le, hanem az ízlést is. Legyen bár az említett zsáner ízlése túl óvatos vagy tól bumfordi, egy erénye mindenképp van: megmarad a műfaj befogadható keretein belül.
Itt a film készítői ezen kereteket úgy törik át, hogy rögvest hasra is esnek, és - úgy tűnik - egyenesen arccal egy rakás szarba - más nem magyarázhatja a gátlástalan igyekezetet a szereplők bunkóvá formálására.

És ennek a néző mellett maguk a főhősök esnek áldozatul: elvesztik lassan a fentebb jelzett lüke de kedves státuszukat, és lassan átváltoznak kerülendő, kínos alakokká. Itt pedig nagyjából el is vesztettük a vígjátékot és a gondtalan kikapcsolódást. Amíg ugyanis még megmaradnak kétbalkezes, de jószándékú balekoknak, addig viszonylag rendben van a dolog. Akkor válik kínossá a film, amikor a szereplők előbb idiótákká, majd bajkeverő kreténné válnak - és nem a szerethető fajtából.

Hogy meggondolatlan (pénzügyi) manőverekbe kezdenek, az OK, ez belefér egy könnyed vígjátékba; hogy számos helyzetben csak a komoly felnőtt látszatát igyekeznek fenntartani, miközben reménytelen lúzerek, az is teljesen rendben. De amikor már

Bár a film többször is jelez a szándékoltan túlzó elemekkel - mimika, filmes mémek, hangok, szavak túljátszásával -, így akár (ön)paródia is lehetne, a kellemetlenkedő, kötekedő részeket az ember szíve szerint áttekerné - és ez elég rossz jel egy mozinál.

Ne legyen félreértés: a filmnek sok jó része és jelenete van, és Will Ferrel - meg a többi színész is - jól játszik (a rendezői instrukciókról nem ők tehetnek). Számos jó geg jelenik meg, kaagtató jelenet is van bőven. Nekem az is bejön, hogy - szerethető érzelgősséggel - itt egy olyan család jelenik meg, ahol a szülők is szeretik a gyereküket, és a gyerek is a szüleit.
Csak az említett elbunkosodás rontja el az élményt.

Összefoglalva: aki a Will Ferreltől megszokott családi vígjátékokat kedveli és várja, az gondolja meg alaposan a megtekintést, lehet, hogy érdemes ezt most kihagyni.
Aki viszont vevő az alpári, a főhősök kreténségét tollhegyre tűző agymenésekre, az bátran belefoghat.

azserencsehaza.jpgÚjraindul a Mozicsillag.eu

AZ oldal némi szünet után újra lehetővé teszi rengeteg film ingyenes megtekintését.

 

mcs.jpgA Star Wars-rajongók már gyülekeznek a film premierjére

Sajtóbeszámolók szerint a legelkötelezettebb Star Wars-rajongók a hagyományokat ápolva már sorakoznak a Star Wars: Az ébredő Erőt bemutató mozik előtt. 

  A The New York Times arról írt, hogy a Los Angeles-i Chinese Theater előtt már szombat óta több mint száz rajongó táborozik. Más moziknál is hízik a sor, de a Kínai Színház különleges helyet foglal el a rajongók szívében. A Csillagok háborúját, a Star Wars-saga első epizódját ugyanis 1977-ben mindössze 30 moziban kezdték játszani - köztük a Kínai Színházban -, mert a 20th Century Fox néhány fejese nem sokat remélt tőle. A filmszínház előtt, amely régóta Hollywood szimbóluma, különösen sokan gyűltek össze annak idején.Darth Vader hétköznapjai

Címkék: Darth Vader 

A temetetlen halott

Ajánlom ezt a filmet a fiataloknak - üzeni filmjében Mészáros Márta.

temetelenhalott.jpgA rendező-forgatókönyvíró nehéz idők tanúja: elszenvedője és dokumentálója. Ha már akaratlan átélője volt az eseményeknek és az embert próbáló korszaknak, s megadatott számára, hogy kamerával a kezében jelen legyen, hát konok következetességgel készíti szubjektív lenyomatait, a mának és a jövőnek. Erről szól laza füzérű, önéletrajzi ihletésű Napló-sorozata: Napló gyermekeimnek (1984), Napló szerelmeimnek (1987), Napló apámnak, anyámnak (1990), Kisvilma - Az utolsó napló (2000). Ha címében nem is, tartalmában mindenképp az életműnek ebbe a vonulatába tartozik A temetetlen halott, koronája (és talán lezárása?) a korábbi tetralógiának.
Az azonos időbeli (a múlt század negyvenes-ötvenes évei) és gondolati tematika - az új rendszer, (a szocializmus) születése, ellentmondásai; a történelem egyénekre ható sorsformáló ereje - rokonítja ezeket a filmeket. A temetetlen halott részben szabálytalan, részben klasszikus portré Nagy Imréről, az 1956-os forradalom mártírhalált halt miniszterelnökéről. Szabálytalan, hiszen hiányoznak a pályatársak visszaemlékezései, és - egyébként rokonszenves és átélhető módon - jelentősen nagyobb hangsúlyt fektet Nagy Imre magánéletére. Klasszikus, mert kirajzolódnak a somogyi parasztgyerekből a szovjet hadifogság során elkötelezett (de nem bigott) kommunistává, majd országvezetővé érett politikus motivációi, s a filmben arányos helyet kapnak a korabeli híradófelvételek, parlamenti beszédek is.  (van még tovább is...)"A Jedi visszatér" forgatási fotói

A forgatás pillanatait, illetve kulisszák mögötti, "lazítós" képeket mutatunk be a trilógia....(?) , ööö a Star Wars-filmek VI. epizódjáról.

 

Címkék: forgatás Star Wars A Jedi visszatér 

Én, Pán Péter

James M. Barrie nevét Pán Péter meséje révén jegyzi az utókor. A skót író nem igazán tűnt irodalomtörténeti unikumnak mindaddig, amíg az 1900-as évek legelején papírra nem vetette, s be nem mutatta Sohaország lakóinak történetét. 


enpanpeter.jpg

A gyermekhős kalandjairól szóló mesefilm 2004-es bemutatója után idén került a mozikba az Allen Knee színművének felhasználásával készült Én, Pán Péter, amely ezúttal Barrie-nek, az alkotónak kívánt méltó emléket állítani.

A film rendezője, Marc Forster (Szörnyek keringője) számára a látvány legalább annyira fontos összetevője a filmnek, mint a színészi hitelesség, a képek által keltett varázslat pont annyit nyom a latban, mint az érzelmeket kifejezni hivatott emberi arc. Egy igazi humánus rendező hívott életre egy olyan kort, amelyben még több volt a hit, egy olyan helyzsínt , aol a színek igazán magukkal ragadóak, és e teret olyan mesébe illő figurákkal népesítette be, mint a gyermekarcú Johnny, a Hook kapitányt hajdan megtestesítő Dustin Hoffman vagy maguk a gyerekek.

A film minden korosztályban megtalálja rajongóit,, mint a vérbeli mesefilmek általában, hiszen értelmezési szintek, nézőpontok sokaságát kínálja. A darab sikeresen eleveníti fel a gondolatot, miszerin az ember csakis önmaga, a saját képzelete segítségével teremt(het)i meg aazt a világot, azt a valóságot, amelyben boldog lehet - és ez akkor is így van, ha nem tudunk róla. E gondolat tudatosítása pedig önmagában is méltánylandó. Persze, ha valakinek minderről mégis a giccs jut eszébe, érthető, bár az amerikai mainstream stílusára gyakran oly jellemző érzelmesség itt megalapozott: agy aztán a szándék ezúttal célba is találhat.

Címkék: Pán Péter 

Az 1977-es Star Wars készítése - dokumenumfilm

Mit is kéne ehhez hozzáfűzni? A nosztalgián túl is élmény nézni, amilyen ötletekkel és optimizmussal készítik a film minden apró részletét.

Címkék: Star Wars 

Star Wars V: A Birodalom visszavág forgatási képeiEgy félelmetes sárkány: Benedict Cumberbatch

Ha eddig csak a Kódjátszmában láttad, mint érzékeny lelkű, homoszexuális matematikust, akkor most nagyon le fogsz döbbenni:  Smaugot, a Hobbit-film sárkányát is elképesztő beleéléssel kelti életre Benedict Cumberbatch.

Nem tudok mást írni: ez valami félelmetes. EZZEL a csávóval nem szeretnék összeakadni egy sötét sikátorban.

Címkék: Benedict Cumberbatch Smaug