A holnap határa

Ha volna két életem...

Az ismert Piramis-sláger gondolata már sokunknak eszébe jutott. Hát igen, ha két élete lenne az embernek, akkor ki tudná javítani azokat a hibákat, melyeket az elsőben vétett.

De mi lenne, ha a tényleges életünket úgy fognánk fel, mint sok-sok egynapos kis életet? Tehát minden nap egy új "élet", és mindegyikben ki tudnánk javítani a korábbi hibákat.

Körülbelül ez az alapszituációja a Holnap határának. A Tom Cruise által alakított Cage őrnagy kénytelen ugyanazt a napot elkezdeni mindig - és egy idő után mechanikus ismétlődés helyett, melybe beleőrül az ember, kénytelen lehetőségként felfogni ezt. Lehetőségnek, amivel mégis megváltoztathatja a történetet.
És ezzel máris egy klasszikus film-zsánerbe botlottunk: a muszáj-hősbe, vagy antihősbe, mely figurát a legmegkapóbban és leghitelesebben Chaplin jelenítette meg, de eszünkbe jut Spielberg egyik első  filmje, a Párbaj is. Itt viszont egy szép kövér háborús sci-fiben találkozunk a figurával. A helyzet nincs túlbonyolítva: valami idegen UFO-k megtámadták a Földet, és mindnyájunknak el kell menni stb.
Szóval Cage eleinte nem akar hős lenni, sőt, távol áll tőle bármiféle háborús hősködés, harciasság: szíve szerint minél messzebb lenne a csatáktól, és még csak véletlenül gondolja, hogy neki kéne megmenteni a Földet. A figurának megfelelően viszont a klasszikus jellemfejlődésen megy át, fel kell  nőnie a feladathoz (vagy lehetőséghez), viszont számára 

Ha idő-manipulációról van szó egy filmben, általában a szokásos 'múltbautazás/jövőbeutazás - időparadoxon'-sémát kapjuk. A Holnap határa ebből a szempontból üdítő kivétel az ismétlődő aznapjaival - bár az alapötlet nem új, a kritikában ezen a ponton kötelezően meg kell említeni az Idétlen időkiget és a Forráskódot. 

Nem akarom lelőni, hogy mennyire tud élni az említett lehetőséggel Cage őrnagy, a film középpontjában amúgy is a látványvilág áll: nincs is ezzel semmi gond, hiszen a film  vizuális műfaj, tehát legyen is látványos. Ha nem öncélú-e, akkor rendben van. Kapunk itt hitech páncéltól kezdve régi és új fegyvereken át járművekig mindent, amivel látványosan harcolni, lőni, robbantani lehet (tényleg, hogy-hogy nem Bay rendezte a filmet?! Ez az ő asztala lenne.).

És ha ez még nem lenne elég vonzerő,  hogy megnézzük a filmet, megkapjuk Emily Bluntot is harci amazonként.

A film megtekinthető online:  http://teljesfilmek.hu/?film=A-holnap-hatara 

a_holnap_határa.jpg

Címkék: sci-fi holnap határa 

A bejegyzés trackback címe:

https://35mm.blog.hu/api/trackback/id/tr366290715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.